Wie op het strand verkeert, vindt nog wel eens wat. Wie vaak op het strand loopt is een jutter en jutters vinden vaak wat. Soms is het troep, dan weer is het leuk en heel af toe is het waardevol. Altijd is er een geschiedenis. Interessante strandvondsten en hun verhalen kun je doorgeven via Persbureau Ameland of via het contactformulier van dit blog.
vrijdag 28 november 2008
Oude tuimelaar
BALLUM – Op 26 november vond Henk de Jong uit Nes een bijzonder gave schedel in het slik aan de wadkant tussen Ballum en Hollum. Het is een snuit met een lengte tot de achterkant van de schedel van 53 cm. De kaak is kaak 27 cm. lang. De schedel is 30 cm. breed. Deze schedel behoorde eens een tuimelaar toe en het betreft een fossiel of sub-fossiel van 10.000 jaar oud.
Foto: Dirk Visser
Herr Podolski
HOLLUM – In maart 2006 doken ze voor het eerst op: Podolski poppen. Tientallen spoelden er op Ameland aan. Nog steeds vindt de Duitse voetballer af een toe zijn weg naar het strand van Ameland. In augustus 2008 vond Dirk Visser een bijna verzopen exemplaar. “Herr Podolski - taucht wieder auf.... Ameland freut sich,” en “Herr Podolski - immer noch unterwegs auf Ameland,” schijft een Duitse mevrouw aan Visser.
Foto: Dirk Visser
Zeldzame kaak
BUREN – Henk de Jong uit Nes vond op 12 oktober op de Hon een mooie en zeldzaam complete vondst. Deskundigen van Zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen bogen zich over het bot en concludeerden dat het een fossiele kaak van T.truncatus is, van een tuimelaar dus. Pieterburen vermoedt dat de kaak zeer oud is en noemt een leeftijd van plus minus 10.000 jaar.
Het museum in Rotterdam heeft een grote collectie fossiele tuimelaars. Zulke oude dolfijnen hadden minder tanden ( 18-21) dan hun tegenwoordige soortgenoten (20 – 26). Door het tellen van de gaten waar de kiezen gezeten hebben kan bepaald worden of het een eigentijdse of een stokoude dolfijn betreft.
Foto: Dirk Visser