Wie op het strand verkeert, vindt nog wel eens wat. Wie vaak op het strand loopt is een jutter en jutters vinden vaak wat. Soms is het troep, dan weer is het leuk en heel af toe is het waardevol. Altijd is er een geschiedenis. Interessante strandvondsten en hun verhalen kun je doorgeven via Persbureau Ameland of via het contactformulier van dit blog.
donderdag 18 december 2008
Waterorgel
BUREN – Tijdens de Kunstmaand stond het waterorgel van Machiel Braaksma bij De Heksenhoed aan het strand van Buren. Begin december sloeg het kunstwerk los en belandde op het strand tussen Nes en Buren. “Op drift geraakt en weer gestrand,” zegt Dirk Visser, die het geheel op de foto zette.
Braaksma maakte het werk speciaal voor de Kunstmaand. Het laat een vlot zien met curieuze voorwerpen. Het vlot draagt de naam ”Weest bevlogen,” het persoonlijke motto van de kunstenaar.
Reddingsboei
Bramen
BUREN – Op de Waddeneilanden spoelen zoveel bramen aan dat er wordt gesproken van een invasie. Niet alleen op Ameland maar ook op de stranden van Vlieland, Terschelling, Schiermonnikoog en Texel spoelden de afgelopen dagen tientallen vissen aan. Sommige dieren leefden nog en andere waren al aangevreten door de kraaien. Ze spoelen regelmatig aan in enkele exemplaren maar een invasie als deze komt niet vaak voor. De laatste keer was in 1976.
Bramen worden ook wel zilvervissen genoemd. Ze komen voor in diepe zeeën en oceanen in niet al te koud water. De grootste soort kan tot een meter lang worden. De vissen die zijn aangespoeld op de Waddeneilanden zijn tussen de tien tot vijftig centimeter lang.
De zilvervis met opvallend grote borstvinnen komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan en paart ter hoogte van Portugal. Op zoek naar voedsel trekken ze op tot de Noorse kust, maar door ongunstige weersomstandigheden belanden ze in november-december soms in te koud en ondiep water. Daardoor landen ze vervolgens hulpeloos op de kust.
Foto: Dirk Visser
Flessenpost
HOLLUM – Harmen Wijnberg vond op 5 december een fles met flessenpost. In de fles zat een tekening en een brief van Jurre en Yentl, twee kinderen van basisschool Hanwizer uit Vrouwenparochie. Jurre is een jongen van 7 jaar en Yentl een meisje van 9 jaar oud. Ze gooiden de fles bij Zwarte Haan in zee. De brief verhaalt over de hobby’s van de kinderen. Yentl danst en wordt graag vies. Jurre kijkt TV en zit vaak achter de computer. Ze vertellen ook over hun konijnen. Die van Jurre heet Distel en die van Yentl Binkie en zij heeft ook nog een hond, een paard, 15 vissen en 2 katten.
Stagiaire Juf Janneke had een taalles gemaakt over flessenpost en daarna de daad bij het woord gevoegd. Alle kinderen van de klas mochten op 27 november een flessenpost versturen via de golven van de Waddenzee. Ameland kan nog meer post verwachten want de rest van de klas heeft nog niks gehoord, melden Yentl en Jurre.
Ballonnen
HOLLUM – Dirk Visser vond vandaag drie ballonnen op het strand bij paal 22. Ze waren met hun touwtjes verward geraakt, maar hadden desondanks een hele reis achter de rug. Twee van de drie hadden nog volop lucht. Kinderen van een katholieke basisschool uit Leeds hebben de ballonnen opgelaten. De kaartjes spreken van een actie: Balloon for Children in Need 2008.
Foto: Dirk Visser
Zeehond
Woätermantke
HOLLUM – Twee jaar is dit Woätermantke onderweg geweest. Eindelijk is hij aangeland op het strand van Ameland. In november vond Dirk Visser hem bij paal 9.
In januari 2007 spoelden tientallen van dezelfde kaboutertjes aan. De 15 centimeter hoge holle beeldjes komen waarschijnlijk uit de containers die in 2006 boven Terschelling over boord zijn geslagen. De kaboutertjes zijn van roodbakkende gietklei. Dit woätermantke heeft een gat in zijn arm. Het is een slijtplek die is ontstaan door de schurende werking van het zand na het rollen over de bodem van de Noordzee. Foto: Dirk Visser
vrijdag 28 november 2008
Oude tuimelaar
BALLUM – Op 26 november vond Henk de Jong uit Nes een bijzonder gave schedel in het slik aan de wadkant tussen Ballum en Hollum. Het is een snuit met een lengte tot de achterkant van de schedel van 53 cm. De kaak is kaak 27 cm. lang. De schedel is 30 cm. breed. Deze schedel behoorde eens een tuimelaar toe en het betreft een fossiel of sub-fossiel van 10.000 jaar oud.
Foto: Dirk Visser
Herr Podolski
HOLLUM – In maart 2006 doken ze voor het eerst op: Podolski poppen. Tientallen spoelden er op Ameland aan. Nog steeds vindt de Duitse voetballer af een toe zijn weg naar het strand van Ameland. In augustus 2008 vond Dirk Visser een bijna verzopen exemplaar. “Herr Podolski - taucht wieder auf.... Ameland freut sich,” en “Herr Podolski - immer noch unterwegs auf Ameland,” schijft een Duitse mevrouw aan Visser.
Foto: Dirk Visser
Zeldzame kaak
BUREN – Henk de Jong uit Nes vond op 12 oktober op de Hon een mooie en zeldzaam complete vondst. Deskundigen van Zeehondencrèche Lenie ’t Hart in Pieterburen bogen zich over het bot en concludeerden dat het een fossiele kaak van T.truncatus is, van een tuimelaar dus. Pieterburen vermoedt dat de kaak zeer oud is en noemt een leeftijd van plus minus 10.000 jaar.
Het museum in Rotterdam heeft een grote collectie fossiele tuimelaars. Zulke oude dolfijnen hadden minder tanden ( 18-21) dan hun tegenwoordige soortgenoten (20 – 26). Door het tellen van de gaten waar de kiezen gezeten hebben kan bepaald worden of het een eigentijdse of een stokoude dolfijn betreft.
Foto: Dirk Visser
zaterdag 18 oktober 2008
Strandvondst om droevig van te worden
HOLLUM - Vrijdagmorgen 17 oktober vond Dirk Visser twee dode Jan van Genten bij paal 3.600. Waarschijnlijk zijn ze door een gevecht, om wat de beesten dachten dat een lekker visje was, met de snavels verward geraakt in een stuk poetskatoen. Wat volgde was een nare dood door honger en verdrinking. Foto Dirk Visser
zondag 12 oktober 2008
Noorse kreeft op Ameland
HOLLUM – Zondagmorgen 12 oktober om 10.30 uur vond Dirk Visser ter hoogte van paal 3 een levende Noorse kreeft. Slechts enkele keren eerder spoelde er op Ameland een levende Noorse kreeft aan. De kreeft wordt 12 tot 24 cm lang en is een veel geviste soort, gewaardeerd op de vismarkt, waar hij onder meer als scampi verkocht wordt.
De kreeft heeft zijn leefgebied op een diepte van 15 tot 800 meter op zandige bodems met veel slib tussen het zand. Daarin graaft hij hele gangenstelsels die wel een meter diep kunnen reiken. In de winter komt hij naar ondiepere streken.
Het verspreidingsgebied strekt van Noord-Noorwegen en IJsland tot in de Middellandse Zee. Hij komt minder vaak voor in Nederlandse kustwateren: dat is meestal te ondiep.
Het levende exemplaar dat Visser gevonden heeft gaat naar het Natuurcentrum in Nes.
woensdag 8 oktober 2008
Praatpaal
Zwemvest
HOLLUM - Dirk Visser vond op 3 oktober bij paal 10 een zwemvest van m/s Sloman Sprinter. Visser ontdekte de volgende gegevens:
B.r.t. 8407.
Eigenaar scheepvaartonderneming m/s Norjan C.V.
Beheer Unival shipping.
Werf Daehan Korea.
Bouwjaar 2007.
De vraag die rijst is of de opvarende met het zwemvest overboord is geslagen of dat het zwemvest per ongeluk over de railing is gegaan. Dat wist de strandvondst vinder ook niet.
Praat- en Luitserpaal
HOLLUM - Een "Praat- en Luisterpaal" noemt Dirk Visser deze paal. De koptelefoon spoelde aan en Visser maakte er met de strandpaal de Praat- en Luisterpaal van die zonder mankeren mee kan doen in de Kunstmaand. De Praat- en Luisterpaal is te vinden tussen Ballum en Nes, aan de kant van Nes. Bij paal 11-400 dus.