donderdag 18 december 2008

Waterorgel


BUREN – Tijdens de Kunstmaand stond het waterorgel van Machiel Braaksma bij De Heksenhoed aan het strand van Buren. Begin december sloeg het kunstwerk los en belandde op het strand tussen Nes en Buren. “Op drift geraakt en weer gestrand,” zegt Dirk Visser, die het geheel op de foto zette.
Braaksma maakte het werk speciaal voor de Kunstmaand. Het laat een vlot zien met curieuze voorwerpen. Het vlot draagt de naam ”Weest bevlogen,” het persoonlijke motto van de kunstenaar.

Reddingsboei


HOLLUM - Enkele dagen geleden vond Dirk Visser deze reddingsboei op het Zuidwest bij Hollum. het reddingsmiddels is afkomstig van MS Ceyra.
Foto: Dirk Visser

Bramen


BUREN – Op de Waddeneilanden spoelen zoveel bramen aan dat er wordt gesproken van een invasie. Niet alleen op Ameland maar ook op de stranden van Vlieland, Terschelling, Schiermonnikoog en Texel spoelden de afgelopen dagen tientallen vissen aan. Sommige dieren leefden nog en andere waren al aangevreten door de kraaien. Ze spoelen regelmatig aan in enkele exemplaren maar een invasie als deze komt niet vaak voor. De laatste keer was in 1976.

Bramen worden ook wel zilvervissen genoemd. Ze komen voor in diepe zeeën en oceanen in niet al te koud water. De grootste soort kan tot een meter lang worden. De vissen die zijn aangespoeld op de Waddeneilanden zijn tussen de tien tot vijftig centimeter lang.
De zilvervis met opvallend grote borstvinnen komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan en paart ter hoogte van Portugal. Op zoek naar voedsel trekken ze op tot de Noorse kust, maar door ongunstige weersomstandigheden belanden ze in november-december soms in te koud en ondiep water. Daardoor landen ze vervolgens hulpeloos op de kust.
Foto: Dirk Visser

Kabeljauw


BUREN - Dit was eens een dikke kabeljauw. Gevonden op het strand bij Buren.
Foto: Dirk Visser

Flessenpost


HOLLUM – Harmen Wijnberg vond op 5 december een fles met flessenpost. In de fles zat een tekening en een brief van Jurre en Yentl, twee kinderen van basisschool Hanwizer uit Vrouwenparochie. Jurre is een jongen van 7 jaar en Yentl een meisje van 9 jaar oud. Ze gooiden de fles bij Zwarte Haan in zee. De brief verhaalt over de hobby’s van de kinderen. Yentl danst en wordt graag vies. Jurre kijkt TV en zit vaak achter de computer. Ze vertellen ook over hun konijnen. Die van Jurre heet Distel en die van Yentl Binkie en zij heeft ook nog een hond, een paard, 15 vissen en 2 katten.

Stagiaire Juf Janneke had een taalles gemaakt over flessenpost en daarna de daad bij het woord gevoegd. Alle kinderen van de klas mochten op 27 november een flessenpost versturen via de golven van de Waddenzee. Ameland kan nog meer post verwachten want de rest van de klas heeft nog niks gehoord, melden Yentl en Jurre.

Ballonnen


HOLLUM – Dirk Visser vond vandaag drie ballonnen op het strand bij paal 22. Ze waren met hun touwtjes verward geraakt, maar hadden desondanks een hele reis achter de rug. Twee van de drie hadden nog volop lucht. Kinderen van een katholieke basisschool uit Leeds hebben de ballonnen opgelaten. De kaartjes spreken van een actie: Balloon for Children in Need 2008.
Foto: Dirk Visser

Zeehond


BUREN – Ter hoogte van paal 22 lag op 10 november deze licht gewonde zeehond. Dirk Visser vond het dier die ochtend met een pijnlijke linker flap. Het is alsof de zeehond wil zeggen “Wat moet jij hier? Hier waak ik!” dacht Visser toen hij het beestje zag.
Foto: Dirk Visser

Woätermantke


HOLLUM – Twee jaar is dit Woätermantke onderweg geweest. Eindelijk is hij aangeland op het strand van Ameland. In november vond Dirk Visser hem bij paal 9.
In januari 2007 spoelden tientallen van dezelfde kaboutertjes aan. De 15 centimeter hoge holle beeldjes komen waarschijnlijk uit de containers die in 2006 boven Terschelling over boord zijn geslagen. De kaboutertjes zijn van roodbakkende gietklei. Dit woätermantke heeft een gat in zijn arm. Het is een slijtplek die is ontstaan door de schurende werking van het zand na het rollen over de bodem van de Noordzee. Foto: Dirk Visser