donderdag 18 december 2008

Bramen


BUREN – Op de Waddeneilanden spoelen zoveel bramen aan dat er wordt gesproken van een invasie. Niet alleen op Ameland maar ook op de stranden van Vlieland, Terschelling, Schiermonnikoog en Texel spoelden de afgelopen dagen tientallen vissen aan. Sommige dieren leefden nog en andere waren al aangevreten door de kraaien. Ze spoelen regelmatig aan in enkele exemplaren maar een invasie als deze komt niet vaak voor. De laatste keer was in 1976.

Bramen worden ook wel zilvervissen genoemd. Ze komen voor in diepe zeeën en oceanen in niet al te koud water. De grootste soort kan tot een meter lang worden. De vissen die zijn aangespoeld op de Waddeneilanden zijn tussen de tien tot vijftig centimeter lang.
De zilvervis met opvallend grote borstvinnen komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan en paart ter hoogte van Portugal. Op zoek naar voedsel trekken ze op tot de Noorse kust, maar door ongunstige weersomstandigheden belanden ze in november-december soms in te koud en ondiep water. Daardoor landen ze vervolgens hulpeloos op de kust.
Foto: Dirk Visser

Geen opmerkingen: